Sauli Niinistö – 20 augusti 2023

Vem är Sauli Niinistö?

Sauli Niinistö är en betydande figur inom finsk politik. Som Finlands tolfte president har Niinistö varit en stabil ledare för nationen sedan sin första mandatperiod började 2012. Han är känd för sitt lugn och sitt förmåga att kompromissa, egenskaper som har gjort honom populär både inom och utanför Finlands gränser.

Vad är Sauli Niinistö känd för?

Niinistö har tjänstgjort inom finsk politik i flera decennier. Innan han blev president tjänade han som Finlands finansminister och som talman för det finska parlamentet, Riksdagen. Han har varit medlem av Samlingspartiet och hans ekonomiska politik har ofta betonat finansiell disciplin. Utöver sin politiska karriär, känner många också till Niinistö för hans personliga motgångar och triumfer, inklusive förlusten av hans första fru i en bilolycka och hans överlevnad av Tsunamin i Indiska oceanen 2004.

Var bor Sauli Niinistö?

Som president bor Sauli Niinistö i Helsingfors, Finlands huvudstad. Presidentskapet tillhandahåller officiella bostäder för presidenten och hans familj, bland annat presidentens slott i Helsingfors och sommarresidenset Kultaranta i Nådendal.

När är Sauli Niinistö född?

Sauli Niinistö föddes den 24 augusti 1948 i Salo, en liten stad i södra Finland. Han studerade juridik vid Helsingfors universitet och arbetade som advokat innan han inledde sin politiska karriär.

Hur ser Sauli Niinistös familjesituation ut?

Sauli Niinistö är gift med Jenni Haukio, en poet och Samlingspartiets tidigare kommunikationschef. Paret har en son, Aaro Veli Väinämö Niinistö, född i februari 2018. Niinistö har även två vuxna söner från sitt tidigare äktenskap med Marja-Leena Niinistö, som tyvärr avled i en bilolycka 1995.

Har Sauli Niinistö sommarpratat innan?

Trots att Finland har en motsvarande serie till Sveriges ”Sommar i P1” kallad ”Sommarpratarna” på finska Yle Radio Suomi, har Sauli Niinistö inte sommarpratat i denna serie. Presidentens kommunikation är oftast formell och genom officiella kanaler, men Niinistö är känd för att ibland dela personliga reflektioner och kommentarer på sina sociala mediekanaler.

Vem sommarpratar logga

Vårt uppdrag är att förse den svenska radio- och poddpubliken med intressant fakta, bakgrund och information om sommarpratarna i programmet "Sommar i P1".

Följ oss gärna på Facebook!