om sommar i p1

Här har vi tagit fram all information och historik vi har kunnat hitta om Sommar i P1.

Kanske är det ljudet av den ikoniska inledningen, kanske är det den oslagbara mixen av kända och okända röster som berättar sina livshistorier – oavsett vad det är, så är ”Sommar i P1” en institution i det svenska radio-landskapet. Här kommer vi att ge dig allt du behöver veta om detta älskade radioprogram.

Historia av ”Sommar i P1”

Programmet startade redan 1959 och har sedan dess blivit en stapelvara i svensk sommarradio. Varje sommar bjuder Sveriges Radio in ett urval av personligheter – både kända och okända, svenska och internationella – att ta över sändningarna i programmet. Varje sommarpratare får 90 minuter att fylla med sin personliga berättelse och musikval.

Du kan läsa mer om programmets historia på dess officiella webbplats.

Format och regler

Varje program är 90 minuter långt, men det är upp till varje sommarpratare hur de vill balansera sin tid mellan tal och musik. Det enda kravet är att de personligen måste presentera varje musikstycke.

Det finns ingen specifik rubrik eller tema som de behöver följa, vilket gör varje program unikt och oförutsägbart. Sommarpratare kommer från alla tänkbara bakgrunder – allt från politiker och författare till vetenskapsmän, skådespelare och artister.

Några av de mest minnesvärda programmen

Det finns för många fantastiska program att nämna, men här är några av de mest minnesvärda ”Sommar i P1”-programmen genom tiderna:

ÅrSommarpratareBeskrivning
1993Jan GuillouDenna berömda författare gav en stark och gripande redogörelse för sitt liv och karriär.
2009Zlatan IbrahimovićFotbollsstjärnan delade med sig av sina erfarenheter och reflektioner på och utanför fotbollsplanen.
2017Thed BjörkDen här världsmästaren inom racing delade med sig av sin resa från en liten svensk stad till världstoppen inom racing.

Du kan lyssna på dessa program och många fler på Sveriges Radios webbplats.

Hur du kan lyssna på Sommar i P1

Du kan lyssna på Sommar i P1 live på Sveriges Radio P1, men om du missar en sändning behöver du inte oroa dig. Alla program är tillgängliga för strömning på Sveriges Radios webbplats och även på Spotify. Du kan också ladda ner deras app, så att du kan lyssna när du vill och var du vill.

Framtiden för för Sommar i P1

”Sommar i P1” har varit en del av svensk radio i över sex decennier och det finns ingen anledning att tro att dess popularitet kommer att minska. Så länge det finns spännande människor med intressanta historier att berätta, kommer ”Sommar i P1” att fortsätta att vara ett älskat inslag i den svenska sommaren.

För att hålla dig uppdaterad om kommande sommarpratare och nyheter om programmet, rekommenderar vi att du följer ”Sommar i P1” på deras officiella Twitter-konto.

Vi hoppas att denna text har gett dig en djupare insikt i ”Sommar i P1” och inspirerat dig att utforska dess rika historia och underhållande program. Glöm inte att stämma in i sommar – vem vet, du kanske hittar din nya favorit sommarpratare!

Vem sommarpratar logga

Vårt uppdrag är att förse den svenska radio- och poddpubliken med intressant fakta, bakgrund och information om sommarpratarna i programmet "Sommar i P1".

Följ oss gärna på Facebook!